Operasjon Oleander - "Flukten"

Om arrangementet

Operasjon Oleander er et dokumentarisk utendørsteater i tre episoder som spilles på det historiske gårdstunet Ner-Killingberg i Leksvik på Fosen. Første episode heter «Flukten» og hadde urpremiere 1. september 2018, mens de to påfølgende episodene ble gjennomført i 2019 og 2022.

Tilbakemeldingene fra publikum og presse var mange og gode, og nå settes trilogien opp på nytt – med nypremiere 15. august 2024 på første episode.

Den historiske hendelsen Operasjon Oleander fant sted på Fosen i 1944, og betegnes som en av tyskernes største offensive aksjoner mot norsk sivilbefolkning under andre verdenskrig. Trilogien tar for seg hendelser som ledet fram til aksjonen, og i episoden «Flukten» møter vi unge mennesker fra Leksvik som brått får livene sine snudd på hodet når jødiske kvinner og barn står på døra og trenger hjelp. Jødeforfølgelsene var i full gang inne i Trondheim, og gutter og menn over 15 år var allerede arrestert.

To jødiske kvinner og deres barn søker tilflukt på gården Moan i Leksvik, og menneskene på Moan og nabogården Kruksve må raskt ta stilling til følgende spørsmål: skal vi risikere våre egne liv og forsøke få dem over til Sverige? Dette skjer høsten og vinteren 1942, når kulda herjer som verst, og tyskerne patruljer i fjellet.

Kart over spelområdet og annen info finner du på hjemmesiden til Operasjon Oleander HER.

 

Manus og regi: Marte Hallem

Musikk: Knut Ola Vang

I sentrale roller: Jon Vegard Hovdal, Line Heie Hallem, Maren Emilie Kløven Lein, Johannes Bouchama og Andrea Hallem Langåssve

Arrangør: Foreningen Operasjon Oleander

Foto: Knut Rønning