Blikkstille Natt

(Foto: Ole Johan Ramsfjord)

BLIKKSTILLE NATT

Mange ble ofre for nazistenes brutalitet under andre verdenskrig og samtidig vitner til det utstrakte massemordet på mennesker som nazistene definerte som “uverdige” og “mindreverdige”. Jøder, politiske fanger, sigøynere, kriminelle og såkalte asosiale ble torturert, utsultet og drept i konsentrasjonsleirene. Det er ikke snakk om 10 eller 20 mennesker, men millioner som endte sine liv i disse leirene.

Alle har lest bøker, sett bilder og videoklipp fra konsentrasjonsleirene. Alle har sett bilder av ovnene og gasskamrene; likene som ligger stablet oppå hverandre. Tynne kropper som går motløs rundt med store øyne. Alt dette ligger nå i historien. Vi må bare sørge for å ikke glemme den.

Jeg har lenge hatt ideen om å skrive en forestilling om holocaust, og at det skulle være en monologforestilling. Arbeidet krevde, og det var viktig for meg, å gå inn med respekt for både ofrene og gjerningsmennene. For å best mulig kunne se og forstå personene på begge sider; Om du sto i fangedrakt eller uniform. Menneskene som portretteres på scenen har eksistert og kanskje eksisterer den dag i dag. Kanskje sitter det publikum i salen som har slektninger eller vet om noen som måtte oppleve grusomheten på begge sider av saken, skammen og sorgen.

Da jeg forsket på temaet «holocaust» ble jeg fort grepet av at de som overlevde kampen. Å se overlevende fortelle sine egne historier. Ondskapen gjennom enkeltpersoners øyne. Ikke lenger blir krigen framstilt som vinnere eller tapere gjennom statistikk. Slike begrep blir fort ubegripelig uten å få innblikk i enkeltindividers opplevelser. Derfor mener jeg at en slik framstilling er viktig for å gi holocaust perspektiv. Videre i mitt arbeid med temaet fikk jeg et inntrykk av at flere overlevende opplevde det som meningsløst å fortelle sin historie, da ingen kunne forstå.

Det er dette som gjør at jeg ønsker å fortelle denne historien. Jeg ønsker å beskrive og forstå håpet som holdt fangene i livet, dag for dag. Jeg ønsker å forstå hva som fikk vokterne til å torturere, sulte og drepe sine medmennesker. Og jeg ønsker å få publikum til å bli med karakteren gjennom den blikkstille natten, gjennom håpet.

Manus/Regi
Pål Andre Hasselvold

 

Medvirkende:

Pål Hasselvold kommer fra Rissa og er utdannet skuespiller ved teaterhøgskolen i Nord Trøndelag med lang fartstid i Rissa ungdomslag. Spillte nylig Kaneles Gomon i årets versjon av Den siste viking. Han har bekledd flere roller i spelet som blant annet Arnt Aasan og Oluf. Har spillt Henry Oliver Rinnan i teaterstykket «Rinnanbanden» som var en produksjon av teaterkompaniet «Feil Teater» med suksess i både Verdal, Trondheim og Oslo (Regi Kjell Moberg) Har deltatt i flere spel rundt i område som Oda fra havet (regi scene midt) og Fru guri av Edøy (Regi Arnulf Haga) Pål driver nå med forskjellige prosjekter, Blikkstille natt skal videre i november å skal spilles på Falstadsenteret, desember skal han spille i Amerikakofferten som er et samarbeid mellom Foreningen HAV, Januar 2019 skal han på turne gjennom DKS i Nord Trøndelag med Feil Teater sin produksjon «Alice i eventyrland». Nå gleder han seg veldig til å få visst teaterstykket «Blikkstille natt» i Bojersalen og håper så mange som mulig vil ta turen. Alle er hjertelig velkommen.

Foto: Eilif Fjeld Teisbo

 

Julia Küster er en nyutdannet skuespiller som er født og oppvokst i Köln, Tyskland. I slutten av 2009 flyttet hun til Flatanger og gikk etterhvert på Olav Duun VGS i Namsos. I vår avsluttet hun sin tre års skuespillerutdanning ved Teaterhøgskolen i Nord - Trøndelag (2014-2017). Under sin utdanning har hun blant annet spilt «Edel Sødahl» i «Rinnanbanden» med regi av Kjell Moberg. Nå er hun bosatt i Oslo og jobber som freelancer. Høst 2017 skal Julia blant annet på turné med den Kulturelle Skolesekken i Vestfold og spille rollen Klara i «Si at du behøver meg» i Halden. Våren 2018 skal hun produsere sin selvskrevne barneforestilling «Kokken Tor» på Akershus Teater.

Foto: Eilif Fjeld Teisbo
_
_
_